Pitanja i odgovori​

Na svakom je pojedincu da odluči kome će i na koji način usmjeriti svoju pomoć. Ne promičemo ni jednu organizaciju. Podaci i smjernice na ovoj stranici služe isključivo kao pomoć da uplatu izvršite na ispravan račun organizacije kojoj želite donirati novac.

Ne, na stranici su navedeni računi organizacija koje smo provjerili. Ako imate pouzdanu i provjerenu informaciju o računu organizacije koja prikuplja donacije, proslijedite nam kako bismo, nakon dodatne provjere, dopunili listu s novim brojem računa i poveznicom na internetsku stranicu organizatora.

Na više načina:

  • račune provjeravamo na službenim stranicama organizatora i pomoću bankarskih aplikacija s obzirom na to da se radi o pravnim osobama;
  • za kampanje provjeru vršimo u nekoliko koraka: prvo se prikupljaju javno dostupne informacije o kampanjama na njihovim službenim stranicama (informacije o osobama koje organiziraju kampanju, informacije o tome koja se sredstva prikupljaju, za koga i sl.), zatim se podaci koreliraju s podacima objavljenim na društvenim mrežama ili u medijima, kao i podacima o dosad skupljenim sredstvima te se kontaktiraju organizatori izravno pomoću kontakt-formi. Sve prikupljene informacije nakon toga analizira nezavisni tim koji nije sudjelovao u prikupljanju informacija i koji potom traži dodatne potvrde pouzdanosti informacija ili donosi odluku da se kampanja doda na listu provjerenih kampanja.

Privatne račune ne možemo provjeriti, stoga nisu na listi IBAN-a navedenoj na stranici.

Ne nužno. Računi privatnih osoba nisu uključeni u pregled provjerenih i pouzdanih računa za donacije. Ako poznajete osobu ili vam ona daje informaciju iz prve ruke, broj računa vjerojatno jest ispravan. No, na Vama je da donesete konačnu odluku želite li svoju donaciju usmjeriti izravno na račun privatne osobe.

IBAN s fotografije ili oglasa kojeg ste pronašli provjerite na našoj stranici „Popis provjerenih računa organizacija“ ili izravno na internetskim stranicama organizatora koji prikuplja donacije. Ako pronađete razlike u IBAN broju ili sumnjate da se radi o prijevari, javite nam.

Prijevare ili potencijalna kaznena djela prijavite policiji.

Sukladno preporukama Vaše banke, poduzmite uobičajene mjere opreza prilikom izvršenja internetskih uplata. Pritom svakako provjerite ispravnost IBAN-a, kao i podataka o vlasniku računa ili organizatoru donatorske kampanje prema podacima iz tablice kojoj možete pristupiti na našoj stranici „Popis provjerenih računa organizacija“.

Skraćene poveznice mogu vas odvesti na lažnu ili zlonamjernu stranicu. Svakako provjerite je li Vas poveznica preusmjerila na očekivanu stranicu te je li ona sigurna za izvršenje uplate. Posebnu pozornost obratite na adresu stranice po dolasku na nju.

Uobičajene platforme za „crowdfunding“, odnosno prikupljanje manjih iznosa novca, poput GoFundMe i GoGetFunding primjereno su zaštićene i ne trebate strahovati kako će doći do krađe Vaših podataka. Ipak, provjerite je li organizator pouzdan i hoće li Vaša pomoć stići do onih kojima je namijenjena.

Uvijek slijedite upute hrvatskog CERT-a i Hrvatske udruge banaka vezane za sigurnost plaćanja te koristite samo provjerene usluge i aplikacije.

Na internetu se trenutno nalazi veliki broj donatorskih kampanja i neke od njih su lažne. Nije moguće dovoljno brzo i kvalitetno napraviti analizu te prepoznati one prijevarne, pa bismo Vas time mogli dovesti u zabludu. „Crowdfunding“ platforme imaju svoje mehanizme za prepoznavanje i prijavu prijevara, ali i one djeluju tek nakon što se prijevara dogodi. Stoga je također potrebno da Vi budete oprezni prilikom doniranja i korištenja ovih platformi.

Nemamo informacije o svim akcijama prikupljanja donacija, ali ćemo Vas sa zadovoljstvom uključiti u popis kako bismo pomogli Vašoj akciji. Javite nam se s podacima o vašem IBAN-u i internetskoj stranici na kojoj je oglašeno prikupljanje donacija ili drugim dokazom da se radi o legitimnoj kampanji.

U prosljeđivanju informacija moguće je izmijeniti podatke za uplatu (npr. broj računa), pokrenuti kampanje s ciljem osobne dobiti te ih koristiti za širenje zlonamjernih programa. Zato je potrebno i važno biti uobičajeno oprezan.

Prijavite slučaj policiji i banci u kojoj koje ste napravili uplatu.

Close Bitnami banner
Bitnami